09 maart 2023

Zekerheid en rentevoordeel met Nationale Hypotheek Garantie

Wist je dat er maar liefst 10 appartementen in Het Lagerhuis in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit biedt extra zekerheid en rentevoordeel. We vertellen je er graag alles over.

Zekerheid en rentevoordeel met Nationale Hypotheek Garantie

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Sluit je een hypotheek af? Dan ga je voor lange tijd een verbintenis aan met een hypotheekbank. Maar je persoonlijke situatie zou kunnen veranderen. Je kunt je baan kwijtraken, in de schulden komen of arbeidsongeschikt worden. Dan kun je de hypotheeklasten misschien niet meer betalen en moet je je huis verkopen. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van jouw huis op dat moment en je huis dus met verlies verkoopt, blijft er een restschuld over. Voor dit soort situaties bestaat Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je je hypotheek afgesloten met NHG? Dan kan dit uitkomst bieden. De Nationale Hypotheek Garantie helpt jou dan met het afbetalen van de restschuld. De NHG wordt uitgevoerd door een stichting: de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor het afsluiten betaal je eenmalig een bedrag aan de Stichting WEW. Lees verder voor de voorwaarden.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Wat zijn de voorwaarden voor NHG?

Het aankoopbedrag van de woning (plus de eventuele verbouwingskosten) mag vanaf 1 januari 2023 € 429.300 bedragen (inclusief energiebesparende maatregelen).

Naast het maximale hypotheekbedrag gelden de volgende voorwaarden:

- De woning moet je hoofdverblijf zijn.

- Je moet een geldig identiteitsbewijs hebben (geen rijbewijs) en een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

- Je moet borgtochtprovisie betalen. In 2023 is dit 0,7% van het hypotheekbedrag. Je kunt dit in je hypotheek laten meefinancieren. Je mag dit bedrag eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting. De rente die je over dit bedrag betaalt, mag je ook aftrekken.​

Hoe werkt het met kwijtschelden?

Je hebt je huis verkocht en er blijft een schuld over. NHG betaalt de schuld dan af aan de bank. Je hebt dan dus een schuld bij NHG. Onder bepaalde voorwaarden wordt deze kwijtgescholden. Als jij je huis verkoopt omdat je graag groter wilt wonen, gaat het niet op. Ook moet je er alles aan gedaan hebben om je schuld zo laag mogelijk te houden. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen omdat je bijvoorbeeld een lening hebt afgesloten voor een nieuwe auto, krijg je geen kwijtschelding.

In welke gevallen wordt de restschuld kwijtgescholden door NHG?

- Als je relatie beëindigd is en de hypotheek op twee namen stond. NHG kijkt eerst of één van beiden toch in het huis kan blijven wonen. Sinds 2014 heeft NHG hier een ruimere hypotheek voor ingevoerd.

- Als je partner overleden is.

- Als je arbeidsongeschikt bent geraakt.

- Als je je baan bent kwijtgeraakt (aantoonbaar niet door jouw schuld).

 

De voor-en nadelen

Voordelen

  • Lage rente. De bank heeft zekerheid en geeft in ruil daarvoor vaak een lagere rente. Je hebt dus lagere maandlasten.
  • Het is verantwoord. Je weet zeker dat je een hypotheek afsluit die past bij jouw inkomen.
    De eenmalige premie van 0,7% is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • Je hebt zekerheid dat je geholpen wordt door NHG als je in flinke financiële problemen komt. Je hebt dus een financieel vangnet.

Nadelen

Een hypotheek met NHG heeft eigenlijk geen nadelen. Wel zijn er regels en voorwaarden aan verbonden zoals beknopt hierboven omschreven. De woningcoaches van NEXTHome nemen je graag mee in al je mogelijkheden waardoor je nog altijd verrast kan worden door een lagere maandlast dan verwacht.
Cruciaal is wel om zo vroeg mogelijk advies in te winnen. Doe dat vooral. Plan vrijblijvend een oriëntatiegesprek in. NEXTHome is bereikbaar via 0186-745772 of info@nexthome.nl. Wie weet is jouw woondroom wel binnen handbereik.

Plan een afspraak in met NEXTHome

De woningcoaches van NEXTHome nemen je graag mee in al je mogelijkheden waardoor je nog altijd verrast kan worden door een lagere maandlast dan verwacht. Cruciaal is wel om zo vroeg mogelijk advies in te winnen. Doe dat vooral. Plan vrijblijvend een oriëntatiegesprek in. NEXTHome is bereikbaar via 0186-745772 of info@nexthome.nl. Wie weet is jouw woondroom wel binnen handbereik.

Plan een afspraak in met NEXTHome
Plan een afspraak in met NEXTHome