Een aflossingsvrije hypotheek mag nog altijd

Door wisselende berichtgeving in de media is het voor niemand meer duidelijk hoe de spelregels rondom een aflossingsvrije hypotheek er uitzien. Het gros van de mensen denkt dat een aflossingsvrije hypotheek helemaal niet meer mogelijk is.

De wet zegt dat je nog altijd een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten, maar het aflossingsvrije gedeelte in je hypotheek mag niet meer bedragen dan 50% van de waarde van je nieuwe huis.

De verwarring ontstaat uit het volgende feit: als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit heb je geen recht meer op rente-aftrek. Maar die rente-aftrek speelt gezien het hele speelveld rondom het kopen op latere leeftijd slechts een heel klein bijrolletje.

Voor iedereen die op latere leeftijd een huis koopt speelt de aflossingsvrije hypotheek een hoofdrol. En dat is logisch. Iemand van 62 heeft meer profijt van lage maandlasten in de nabije toekomst dan dat hij of zij het huis heeft afgelost en daarna dat geld te gelde kan gaan maken.

Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten, je betaalt namelijk alleen rente en geen aflossing. En bij een rente van 1,35% voor 20 jaar vast levert dat verbluffend lage maandlasten op!

Is een aflossingsvrije hypotheek dan altijd de beste oplossing? Nee, zo kun je dat niet stellen, dat is in ieders persoonlijke situatie bekijken. Maar een aflossingsvrije hypotheek is en blijft een belangrijk instrument voor mensen die op latere leeftijd een huis kopen.